A mélyben

Makszim Gorkij

A mélyben

Radnai Annamária fordítása alapján
Bemutató dátuma: 2019.04.13.
Utolsó előadás: 2020.03.01.

Trailer


Plakát

terv: Nagy Gergő

Műsorfüzet

„Járatom a Grazsdanyin című újságot; az utolsó szám idegbetegnek nevezi Gorkijt, és a darab sikerét is a közönség gyenge idegzetével magyarázza. Nem ismerek valakit, aki oly kevéssé lenne idegbeteg, mint Gorkij! A siker után persze hosszú ideig a gyűlölet és az irigység hullámával kell majd szembeszállnia. Sikerrel kezdte – és ezt nem bocsájtják meg ezen a világon.”(Csehov levele feleségének, 1903. január 14.) Egy tucatnyi ember él összeszorulva. Kötekednek, kiabálnak, kornyikálnak – próbálják betapasztani a fülüket, hogy ne hallják se a másikat, sem önmagukat. Az irritált létezésben minden perc elviselhetetlennek, minden alak menthetetlennek tűnik, amíg be nem lép egy vándor: Luka bottal és batyuval. Új szólam a ricsajban. Míg a lakók durvák és nyersek egymással, ő vigaszt, reményt és a megváltás ígéretét prédikálja azoknak, akik előtt mintha minden ajtó bezárult volna. Szelídsége e körben mégis tovább provokál. Hogy szavait meghallják vagy eleresztik a fülük mellett, az mindenkinek saját döntése.

AZ ELŐADÁST KÉT RÉSZBEN, EGY SZÜNETTEL JÁTSSZUK, HOSSZA KB. 2 ÓRA 20 PERC.


Díszlet
Khell Zsolt
Jelmez
Szlávik Juli
Világítás
Bányai Tamás
Dramaturg
Gábor Sára
Zene
Kákonyi Árpád
Súgó
Kanizsay Zita
Ügyelő
Mózer Zsolt
Rendezőasszisztens-gyakornok
Perényi Luca e.h.
A rendező munkatársa
Érdi Ariadne
Rendező
Ascher Tamás

Kritikák


Tanári segédanyag

LETÖLTHETŐ HÁTTÉRANYAG ÉS TANÍTÁSI SEGÉDLET A MÉLYBEN-HEZ >>>

Az előadásról - pedagógusoknak:

    Gorkij 1902 tavaszára írta meg legismertebb színdarabját, amelyet eredeti színtere és jellemei, valamint izgalmas etikai és filozófiai problémafelvetései tesznek újra meg újra vonzóvá a színházi alkotók és a nézők számára. A darab sikere rögtön a Moszkvai Művész Színházban színre vitt ősbemutató után végigsöpört Európán. A 19-20. század fordulóján felkavaróan újszerűnek bizonyult az orosz társadalom alján-peremén élő emberek ábrázolása, amely nem hasonlított a szegények, az „egyszerű emberek” korábban megszokott, romantizáló színpadi megjelenítéséhez. Az újszerűség mellett a nyilvánvalóan erős Csehov-hatás és a Moszkvai Művész Színház felívelő csillaga is segítette a kirobbanó sikert.
    A Gorkij darabját színre vivő kortárs előadások egyik legfontosabb tétje, hogy sikerül-e érvényesen újrahangszerelni az érzékeny társadalmi szituáltság realizmusát és a filozofikus („nagy emberi”) kérdések kihangosítását támogató stilizáltságot –, illetve a kettő közötti viszonyt. Azoknak a tanároknak, akik iskolai csoporttal készülnek megnézni az előadást, ugyanez a két terület kínálkozik a színházlátogatást előkészítő és feldolgozó órák elsődleges fókuszául. Az előadáshoz írt tanítási segédletben a darab cselekményváza és szereplőinek bemutatása után felkészítő és feldolgozó feladatok, valamint hozzájuk kapcsolódó tanári jegyzetek olvashatók.

Tovább az ÖrkényKÖZ tanári oldalára >>>