Számunkra hely - Népszabadság - Zappe László

SZÁMUNKRA HELY
 
Helyenként finom szellemességgel üt át az aktualitás
 
Újság: Népszabadság - 2014.10.16 - Szerző Zappe László
 
Euripidésznél éppen olyan kegyetlenül bánik a sors az emberekkel, ahogy a Mohácsi testvéreknél. Ha ez nem volna elég, még ők maguk is hozzáteszik a magukét a rémségekhez. Az abszurd rend hol siralmas, hol mosolyogtató játékai két előadásban.
 
 
Az Örkény Színházban a Mohácsi testvérek közelebbre néznek az ember-szörny viselt dolgaiban. Most, amikor a centenárium okán mindenki 1914-re réved, nekik 1941 jutott az eszükbe. Nem az I., hanem a II. világháború. A magyar zsidóirtás kezdete, amikor a magyar hatóságok a magyar állampolgársággal nem rendelkező zsidók ezreit tették át az ukrán határon, noha nemigen lehetett kétségük afelől, mi fog velük történni a német megszállás alá került területen. Kovács Márton zenéjével és koreográfiájával dalos-táncos revü kíséri a nagypolitikát és a kisemberek, áldozatok és tettesek sorsát gyakran álomszerűen megidéző jeleneteket.
Mint minden Mohácsi-műben, gyakori a félrebeszéd és a félrehallás, csak most nem mulatságos. Többnyire a zsidó helyett mondanak valami mást. Például indiánt a nemzetállam vezetőinek lázálmaiban. Vagy magyart mindjárt a darab elején. „Kitelepítik a magyarokat” – hozza a hírt Gyabronka József az ünneplő zsidó közösségnek. Csak miután bezsebeli a részvétet, helyesbít: a zsidókat. Micsoda képtelenség, hogy a magyarokat! De így helyreállt a világ rendje.
Az abszurd rend, aminek példái sorakoznak csaknem két és fél órán át szünet nélkül. Akad groteszk családtörténet a zsidó famíliába házasodó fajvédő magyar leány (Varga Lili e. h. csodás alakításában) tragédiájáról, egykori szeretők keserűen szentimentális találkozása a személyi motozás alkalmával (Gálffi László és Kerekes Éva remeklése), tömegmészárlás idegenvezetői szemmel (Epres Attila irányításával), magyar tisztek sokrétűen tanulságos mulatozása (Kocsis Pál precíz főszereplésével) és mániákus fotózás, a végső pillanat megragadásának szenvedélye.
A halványszürke, szűkölő sikátor Khell Zsolt és Kovács Nóra Patricia munkája, Remete Kriszta tervezte a stilizálást, jellemzést és kort jó érzékkel keverő ruhákat. Az előadás címe: e föld befogad avagy Számodra hely.
Fölösleges magyarázni.

 

1970.01.01. 01:00