Sokszínű műsorok az OMIKE nyitókoncertjein

 Az OMIKE-t, az Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesületet Fischer Iván felhívására alapították újra idén októberben. Az Egyesületbe azóta már több mint 400-an jelentkeztek, a tagok száma folyamatosan nő. Az alapító tagságot több ismert közéleti személyiség mellett világhírű muzsikusok, Schiff András zongoraművész és Pauk György hegedűművész is vállalta. Az OMIKE három rendkívül változatos műsorral mutatkozik be a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában november 16-án, 19-én és 20-án, amelynek szervezését a Budapesti Fesztiválzenekar és az Örkény Színház vállalta.
 
Mindhárom koncerten fellép a Budapesti Fesztiválzenekar Fischer Iván vezetésével, akinek november 16-án az Egy német-jiddis kantáta című művét is hallhatja a közönség. Ezt a darabot már 8 országban bemutatták, de a szerző mindeddig nem engedélyezett hazai előadást. Mint Fischer Iván elmondta: „Talán a hely szelleme miatt érzem úgy, hogy itt olyan közönség lesz, amely megérzi a darab lényegét és be tudja fogadni ezt a kantátát”.
 
Bach, Mozart és Schubert művei után a Rumbach közönsége más stílusú zenét is hallgathat. Az első koncerten Matthias Kadar francia sanzonokat énekel, a másodikon a BFZ klezmer együttese játszik, és a sorozatot az utolsó hangversenyen a rendkívül népszerű Snétberger Ferenc gitárimprovizációja zárja.
Mindhárom koncerten a zene mellett az irodalom is helyet kap, fiatal szerzők műveiből olvasnak fel fiatal színészek részleteket. Az események irodalmi szerkesztője Bíró Kriszta, az Örkény Színház művésze.
 
A szegedi születésű Borda Rékának eddig két kötete jelent meg, a Hoax, és az Égig érő csalán. Ez utóbbiból felolvas Kókai Tünde, aki szinte napra pontosan ugyanakkor született Budapesten, mint Borda Réka. Tünde 2016-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, azóta az Örkény Színház tagja.

Vida Gábor a romániai Kisjenőben született, most Marosvásárhelyen a Látó című folyóirat főszerkesztője. Magamagát így jellemzi: „Azt hiszem, kijutottam a szövegirodalomból. Mindig hagyományos prózát akartam írni, magyarán szólva: történetet szeretek mondani.”  Számos könyve és díja van, itt és most az „Egy dadogás története” című regényből olvas fel részletet Novkov Máté, az Örkény Színház tagja.

A Petri-díjas Harag Anita első novelláskötete 2019-ben jelent meg, „Évszakhoz képest hűvösebb” címen. Ebből olvas fel Pájer Alma a Budapest Bábszínház tagja.
 
 
Jegyeket a www.omike.hu oldalon lehet megvásárolni.
 

1970.01.01. 01:00