ÖrkényKert 2022

2022. szeptember 10-én ismét vár az ÖrkényKert: töltsük meg zenével, színházzal, élettel a Madách teret! Az ÖrkényKert tizenegyedik kiadásánaz érdeklődőknek lehetőségük nyílik támogatni a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség munkáját.
Az esemény ideje alatt nézőink 20%-os kedvezménnyel válthatnak jegyet őszi előadásainkra.

Íme, a program, amivel készülünk: 

Nagyszínpad:

16.15 Danubia Ütőegyüttes
Ez a nagyszerű, a szakmai minőségen túl fontos társadalmi ügyek iránt is elkötelezett zenekar - elég csak az Út a zenéhez programban való részvételükre gondolni, amelyben hátrányos helyzetű gyerekek, fiatalok között dolgoznak – játszotta a tavalyi Kerten Beethoven hetedik szimfóniáját. Idén kisebb apparátussal jönnek, ám megint izgalmas programmal. Különböző kultúrák zenéjét mutatja be az együttes számos érdekes és látványos ütőhangszer felvonultatásával. Görög és afrikai népzenétől a szambáig, magyar néptánctól a swingig és ragtime-ig sorakoznak a műfajok. A stílusok sokszínűsége és a számos ütőhangszer látványa minden korosztály számára nem hétköznapi koncertélményt biztosít.

18.15 Fanfara Complexa
A Fanfara Complexa táncházi zenekarként kezdte 2002-ben, és azt az élő energiát, lendületet képviselik azóta is minden színpadon, amit a közös tánc igényel és generál. Hatalmas lelkesedéssel játsszák a hazai színtéren a moldvai csángó, román és cigány dallamokon alapuló ritmusos tánczenét, amely a balkáni hangulatot is megidézi. Az autentikus moldvai csángó zenét új stílusú román dallamokkal, valamint szerb, bolgár, török, zsidó folklórhagyománnyal egészítik ki. A szaxofonokkal, harmonikával, kobozzal és dobbal előadott hangszeres zene a legősibb funkciónak megfelelően igazi talpalávaló.

20.00 Örkény Esztrád
Az este záróprogramja az Örkény Esztrád, mely a társulati tagok szívügye, már több mint tíz éve. Ezen az estén mindenki, aki a társulatból szeret és tud énekelni, valamelyik kedvenc dalát énekelheti szólóban, vagy duó formájában. A zenekart természetesen Kákonyi Árpád vezeti, több művészünk hangszeresen is beszáll. Az Esztrád mindig nagy siker, a színészek közül pár kivétellel mindenki részt vesz benne.

Kisszínpad:

15.15 Wesley Károly kórus
Karnagy: Iványi Tamás
A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség kórusának műsora. A program nyitókoncertjén a kórus profilját bemutató népszerű slágerek, egyházi dalok hangzanak el.
Az Örkény Kerten az első program kezdetétől lehetőség lesz arra, hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség munkáját támogassuk.

17.15 Klarinétkoncert Kovács Béla klarinétművész emlékére
Kovács Béla a magyar klarinét-játszás egyik legnagyobb művésze volt az elmúlt évtizedekben. Nem mellesleg tanszékvezető a Zeneakadémián, szólamvezető az ország első zenekarában. Történetesen az Örkény Színház színész-társalgójának falszomszédjában lakott feleségével, az „abszolút prímabalerinával”, Orosz Adéllal. Jó barátságban voltunk. Béla emlékére az ország híres klarinétművészeit kérjük fel, hogy egy koncert erejéig jöjjenek el hozzánk. Illetve - és ez többet elmond Kovács Béláról, mint akárhány adat -, amikor megtudták, hogy ez az emlékezés készül, többen maguk jelentkeztek, hogy szeretnének fellépni a koncerten. A koncert zenei anyagát Kákonyi Árpád, a színház zenei vezetője állítja össze.

19.15 A Műszak meg a Többiek
Közreműködik: Józsa Bettina, Zsigmond Emőke, Borsi-Balogh Máté, Máthé Zsolt, Petrik György, Almási Tamás
A fellépők között egy új, saját formációnak is teret adunk: a színház világosítói közül többen aktívan zenélnek különböző zenekarokban. Az eltérő zenei világukat ezen a koncerten kísérleti jelleggel összekötjük, két-három színész csatlakozik hozzájuk énekelni, így erre a délutánra egy új zenekar születik.

Örkény Színház színpad:
A programokon való részvétel regisztrációhoz kötött.
Jelentkezni a regisztracio@orkenyszinhaz.hu e-mail címen lehetséges, az érdeklődők neve, illetve a megtekinteni kívánt program címe megadásával. Egy személy legfeljebb 4 főt regisztrálhat. Az előzetesen regisztrált személyek, adott program előtt, a regisztrációs pultnál vehetik át jegyeiket. Az előzetes regisztráció a nézőtér egy részre vonatkozik, így aznap, a regisztrációs pultnál várjuk azokat az érdeklődőket is, akik előzetesen nem jelentkeztek, mégis megnéznék a benti programokat.

14.00 Jelmez nélkül - Kadarkai Endre beszélget Polgár Csabával
16.00 Jelmez nélkül - Kadarkai Endre beszélget Znamenák Istvánnal

A színház nagyszínpadán Kadarkai Endre a délután folyamán két alkalommal beszélget színházunk színművészeivel, Polgár Csabával és Znamenák Istvánnal. A portréinterjúk kivételesen nemcsak a riporter kérdéseiből állnak. A társulat női tagjait is felkértük, hogy egy-egy kérdés erejéig ők is vegyenek részt a beszélgetés alakításában.

17.45 Esterházy Péter: Oratorium balbulum
Előadja: Mácsai Pál
Esterházy Péter az Oratorium Balbulum-ot Eötvös Péter, és a Bécsi Filharmonikusok felkérésére írta. A teljes szövegkönyv megrendítő irodalmi mű, amelyet Mácsai Pál olvas fel. Esterházy Péter műve először lesz hallható az Örkény Kerten.

19.00 Babits Mihály: Jónás könyve
Előadja: Csuja Imre
Babits Mihály elbeszélő költeménye, a Jónás könyve, melyet Csuja Imre előadásában hallgathat meg a közönség, már hagyomány az Örkény Kerten: minden évben teltházas a nézőtér.

Stúdió:
A programon való részvétel regisztrációhoz kötött.
Jelentkezni a regisztracio@orkenyszinhaz.hu e-mail címen lehetséges, az érdeklődők neve, illetve a megtekinteni kívánt program címe megadásával. Egy személy legfeljebb 4 főt regisztrálhat. Az előzetesen regisztrált személyek, adott program előtt, a regisztrációs pultnál vehetik át jegyeiket. Az előzetes regisztráció a nézőtér egy részre vonatkozik, így aznap, a regisztrációs pultnál várjuk azokat az érdeklődőket is, akik előzetesen nem jelentkeztek, mégis megnéznék a benti programokat.

Mindentudás:
15.30 Für Anikó a fenntarthatóságról
16.30 Bíró Kriszta az elfeledett nőkről

Az Örkény Színház Stúdiójában a társulat tagjai közül páran arra vállalkoznak, hogy a Mindentudás Egyeteméhez hasonlóan olyan tudásukat osszák meg a nézőkkel, mely új oldalukról mutatja be őket. A jelentkezők kb. 30-40 percben mutatják be a nézőknek a szívükhöz közel álló témákat.

______

REGISZTRÁCIÓ
Az Örkény Kert minden programja ingyenes, a benti nagyszínpadi és a Stúdiós programok regisztrációkötelesek. Jelentkezni a regisztracio@orkenyszinhaz.hu e-mail címen lehetséges, az érdeklődők neve, illetve a megtekinteni kívánt program címe megadásával. Egy személy legfeljebb 4 főt regisztrálhat. Az előzetesen regisztrált személyek, adott program előtt, a regisztrációs pultnál vehetik át jegyeiket.
Az előzetes regisztráció a nézőtér egy részre vonatkozik, így aznap, a regisztrációs pultnál várjuk azokat az érdeklődőket is, akik előzetesen nem jelentkeztek, mégis megnéznék a benti programokat.

2022.08.11. 17:03