Olvasópróbát tartottunk: Szex.Újra.El.

Az utóbbi évek egyik legnagyobb közéleti vitáját generáló szexuális újraelosztás elméletből kiindulva készít előadást az Örkény Színház: a színészek improvizációira épülő, Schwechtje Mihály által írt és rendezett produkciót május 13-án mutatják be az Örkény stúdiószínpadán.

A rendező-író a március 30-án tartott olvasópróbán elmondta, felvetése az volt, hogy az alkotókkal együtt találjanak ki egy olyan jövőbeli világot és társadalmat, ahol a szexuális újraelosztás rendszere megvalósul. Az erre a témára született színészi improvizációkból született meg az előadás szövegkönyve.

A Szexuális Újraelosztás Elméletet Robin Hanson közgazdász az Oxford University Future of Humanity Institute kutatója vetette fel, miután kiderült, hogy egy torontói merénylő indítéka a nőknél való sikertelenség volt.  Hanson gondolatmenete a társadalmi igazságosság elvének sémájára próbálja bevezetni a szexuális javak újraelosztását, a szexuális szükségletet alapjogként kezeli, és ez alapján veti fel, hogy szexhez kell juttatni azokat a férfiakat, akik a kor igazságtalanságai miatt ezen a téren nélkülöznek.  Felveti a szexhiányban szenvedők pénzbeli kompenzálását, a szexrobotok egészségügyi úton való kiutalását a rászorulóknak, mindezt azzal indokolva, hogy számtalan merénylőről, terroristáról, deviáns társadalmi viselkedést mutató férfiról derült ki, hogy életük alapproblémája a kielégületlenség volt.  Hanson gondolatkísérletét magáévá tette az úgynevezett Incel mozgalom, amely a kényszerű cölibátusban élő, magukat ómega hímként aposztrofáló férfiak mozgalma, akik a szexuális élet és a párválasztás igazságtalaságainak felszámolása mellett emelnek szót. Ez röviden azt jelenti, hogy az elsőrendű alfahímek és a nőkkel való sikerességben másodrendű bétahímek elhalásszák előlük az összes nőt, így ők az ómegák kielégületlenek maradnak.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________

JÁTSSZÁK
Bajomi Nagy György, Ficza István, Józsa Bettina, Kerekes Éva, Vajda Milán

DRAMATURG: Németh Gábor
DALSZÖVEG: Máthé Zsolt
DÍSZLET: Láng Imola
JELMEZ: Ignjatovic Kristina
ZENE: Balázs Ádám
RENDEZŐ: Schwechtje Mihály
SÚGÓ: Horváth Éva
A RENDEZŐ MUNKATÁRSA, ÜGYELŐ: Borhi Lilla
 

2022.03.30. 12:20