Március 15-ei megemlékezés

A kerületi március 15-ei ünnepség ihletője e jeles napnak az a megkapó tulajdonsága, hogy mindenki magáénak érzi, generációtól, világnézettől, életelvtől függetlenül. Valami, amiben egyek vagyunk. A forradalom és szabadságharc emelkedettsége és igazsága mindannyiunk számára olyasmi, amihez minden időben mérjük magunkat: szabadságvágyunkat, bátorságunkat, kitartásunkat, tűrőképességünket, tapasztalatainkat.

Mindezért a kerületi ünnepség kerüli a kapcsolatot az aktuálpolitikával, inkább az ünnep lelkiségére koncentrál, és felidézi azokat a kerek évfordulókat, amelyek március 15-éhez kötődnek.
A 175 évvel ezelőtti márciusra emlékezve Petőfi és Kölcsey szövegei hangoznak el, felcsendül néhány, a szabadságharc idején született népdal, rövid beszédet mond Niedermüller Péter polgármester, elénekeljük a Himnuszt. 

Budapest 150. születésnapjára tekintettel az érkezés ideje alatt Dohnányi Ernő Ünnepi nyitányát hallhatjuk. A mű kereken 100 éve született, a városegyesítés 50. évfordulójára.

A megemlékezés házigazdája Mácsai Pál, közreműködnek Zsigmond Emőke, Csuja Imre és Patkós Márton színművészek, a helyszín a Madách tér, szervező a hetedik kerületi önkormányzat és az Örkény Színház. 
 

1970.01.01. 01:00