Gyerekvér - Antropos

GYEREKVÉR
2009. január 21. Antropos.hu
Fellapoztuk a Jógyerekek képeskönyvét, meghallgattuk Tiger Lillies sokk-operáját az Örkény Színház előadásában, a MUPA-ban. Borzalom!
1845 karácsonyán egy frankfurti orvos, dr. Heinrich Hoffmann saját kezűleg készített képeskönyvet ajándékozott a kisfiának. Az engedetlen gyerekekről szóló Struwwelpeter hű képet fest az akkori morálról, a gyereknevelési szokásokról: a gyerekek „rosszak”, a szülők „megnevelik” őket. Most, másfél évszázaddal később sincs ez másképp. A bizarr látásmódjáról ismert Tiger Lillies kultuszzenekar fekete humorú sokk-operát (eredeti műfaji meghatározása szerint junk operát) írt a mesekönyvből. Az elmeorvos első és megismételhetetlen sikere magyarul is megjelent a XX. század elején, Kócos Peti címmel, de nem aratott nagy sikert, 2008-ban az Argumentum adta ki, Kócos Peti és más történetek címmel. Érdemes megvenni, azoknak, kik kedvelik a Grimm fivérek történeteit, de nem vágynak happy end-re.
Az előadás magával ragadó, humoros, néhol félelmetes és lenyűgözően látványos. A kreatív megoldások elfeledtetik velünk, hogy a nézőtéren ülünk, és könnyedén beleolvadunk az eseményeke, gonoszul röhögve egy-egy kitépett gyermekkéz láttán. Mert a gyerekek rosszak, ezt mindenki tudja, meg kell nevelni őket.


Az első pillanatokban, mintha egy Tim Burton filmbe csöppentünk volna, olyan érzésünk volt. A gyerekek, kicsi Beatlee Juice-ok, a elmeorvos félelmetes, földig érő kabátban, és a törpe, akin egy óriás icilinder figyelt. Gálffi László nagy kedvencünk, egy meleg író lelki gyötrelmeit épp olyan hitelesen el tudja játszani, mint a mindent tudó elmeorvost.Hámori Gabi kisfiús termete a színpadon még inkább kiütközött, de a legvidámabb előadás mégiscsak Pogány Judithoz köthető, aki úgy játszik csecsemőt, mintha mindig is ezt kellett volna tennie. Parti Nagy Lajos szövegei kellőképpen humorosak, morbidak és abszurdak ahhoz, hogymég napokig, hetekig idézzünk belőle. Tiger Lillies zenéje, Parti szövegei, a színészi játék és a valószerűtlen, tragikus, de mégis komédiába hajló események, a jelmezek, a tökéletesség határát suroló színpadkép olyan egységes művet alkot, amelyet kár lenne kihagyni. Nézzétek meg, hogyan ég el Hennike, a piromán kislány, hogy tépi szét az eb a gyereket és miért fullad vízbe a bámoszkodó kis lurkó! Rémálmaidban is viszontláthatod!

1970.01.01. 01:00