Évadot zártunk

Június 19-én tartotta évadzáró társulati gyűlését az Örkény István Színház. Évadértékelőjében, Mácsai Pál igazgató elmondta: a 2021/2022-es évadban 9 új bemutatót, 261 élő és 27 streamelt előadást tartottak. Az évadban betegség miatt 35 előadás maradt el, és 23 alkalommal volt beugrás.

Az évadzárón átadásra kerültek a társulati díjak is. Közel 1500 beérkezett nézői szavazat alapján, a közönség Pogány Juditnak ítélte oda a Pünkösti Andor-díjat. A közönségdíj mellett átadták a doktor Varsányiné-díjat is, amit a társulat belső szavazással ítél oda annak a nem színész dolgozónak, aki a saját területén a legtöbbet tette a színház működéséért. Az elismerést Törő Mona művészeti titkár vehette át.

Ahogy azt már korábban bejelentették, a 2022/2023-as évadban nyolc új bemutatót, köztük hat ősbemutatót tart az Örkény Színház. A nagyszínpadon Molnár Ferenc Liliomját (rendező: Kovács D. Dániel), Robert Wilson, William S. Borroughs és Tom Waitts kultikus előadását, a The Black Rider-t (rendező: Polgár Csaba), Ferdinand von Schirach Isten című vitadrámáját (rendező: Mácsai Pál), illetve Jean-Luc Lagarce A várományos című kortárs francia vígjátékát (rendező: Ascher Tamás) láthatja a közönség, Az Örkény Stúdió évadát Ibsen Solness című drámája nyitja (rendező: Gáspár Ildikó), ezt követően pedig három ősbemutatóra kerül sor: Kárpáti Péter a Tejfakasztó, Fekete Ádám a Hat medúza egy tepsiben, Dávid Attila pedig az Emma című előadásokat írja és rendezi.

A társulathoz a 2022/2023-as évadtól kezdődően Friedenthal Zoltán csatlakozik, Dóra Béla pedig szabadúszóként folytatja, megtartva eddigi Örkényes előadásait.  

Az évadzáró eseményről további fotókat a Facebook-oldalunkon találnak. 

A fotón Pogány Judit és Törő Mona. A fotót készítette: Horváth Judit

2022.06.20. 14:06