Békés Itala 95 éves

Az Örkény Színház társulata tisztelettel és szeretettel köszönti Békés Itala Kossuth- és Jászai-díjas színésznőt, kiváló művészt, 95. születésnapján. 
Békés Itala főiskolai tanulmányait 1950-ben fejezte be, de már 1947-től játszott az Úttörő és az Ifjúsági Színházban, a Jókai Színpadon és a Magyar Néphadsereg Színházában (korábban és ma is Vígszínház). 1957-ben szerződött a Vidám Színházhoz, 1958-ban a Madách Színházhoz.
Művészi skálája igen széles, táncos szerepekben, de drámai színésznőként is hiteles alakításokat nyújt. Jutalomjátéknak számított számára Cs. Bruckner Adelaida szerepe Örkény István Macskajátékában.
Még Örkény István bíztatta életrajzi regénye megírására, amely Hogyan lettem senki címmel 1990-ben született meg. 2009-ben jelent meg villámtörténeteket tartalmazó kötete, az Olvasd a buszon, 2012-ben pedig Égi játszótársak címmel adott közre színésztársairól szóló anekdotákat.
Tiszteletére ma, színházunk a Hogyan letten senki? - Azt meséld el, Itala! című beszélgetést vetíti az Örkény Streamen. A közvetítésről részletek itt olvashatók. 

2022.03.23. 09:30