A VÁROMÁNYOS – ÚJABB ŐSBEMUTATÓ AZ ÖRKÉNY SZÍNHÁZBAN

Megkezdődtek Jean-Luc Lagarce francia drámaíró vígjátékának, A várományosnak próbái, amelynek magyarországi ősbemutatójára Ascher Tamás rendezésében kerül sor 2023. április 22-én.

Egy vidéki kulturális intézményben leváltják az igazgatót: épp a régi igazgató búcsúztatása és az új igazgató beiktatása zajlik. Itt van a minisztérium képviselője, a helyi önkormányzat kulturális felelőse, a régi igazgató és kirúgástól rettegő munkatársai, és itt van az új, fiatal igazgató is, egy baráttal, kinek szerepe még homályos. Az igazgatótanács tehetetlenül követi az eseményeket, jóváhagyásukat senki sem kéri. Furcsa módon szinte mindenkit elkísér a házastársa is a ceremóniára, és lassan rájövünk, hogy ez a közpénzből működő intézmény valójában egy családi vállalkozás, aminek felkavart állóvizét magánéleti viharok is fodrozzák.

Jean-Luc Lagarce vígjátéka kórusmű tizenhét hangra. A tizenhét színész majdnem folyamatosan jelen van a színpadon, és ahogy Csehovnál, itt is a látszólag eseménytelen felszín alatt zajlanak az igazi konfliktusok. Egy elszólás, egy elharapott félmondat, néhány közhely vagy cinikus megjegyzés okozza a kirobbanó válságot, melynek banalitása nevetséges és sírnivaló.

A premiert megelőzően, március 23-án, 18 órától olvasópróba-demó keretében a nézők beszélgethetnek az alkotókkal, megismerkedhetnek a díszlet- és látványtervekkel, április 8-án, 10 órától pedig nyílt próba formájában betekintést nyerhetnek a színpadi munka folyamataiba. Ezekre az eseményekre, illetve az előadásokra jegyek már kaphatók a színház jegypénztárában, illetve online, az orkeny.jegy.hu oldalon.
 
 
A darabról és a szereposztásról bővebben az alábbi linken tájékozódhatnak: Örkény István Színház - A várományos

2023.02.22. 11:55