ÖRKÉNY SZÍNHÁZ
Online jegy vásárlás

Örkény kert - 2013. szeptember 7.

 

Az Örkény István Színház és Erzsébetváros Önkormányzatának évadnyitó rendezvénye

2013. szeptember 7. szombat

10.00-22.00

Budapest VII. kerület Madách tér

Régi tervünk, hogy a Madách tér park legyen, körben az árkádok alatt kávéházakkal. A VII. kerületi Önkormányzat tervei szerint 2014 tavaszára megvalósul a tér rendezése, addig is,  már harmadik alkalommal örömmel állt az Örkény Kert ötlete mellé, így színházunk egész napos szabadtéri rendezvénnyel köszönti az új évadot a Madách téren.

Ezen a napon a parkoló kiürítésével, a kocsikkal zsúfolt, repedezett aszfaltszőnyeg helyett füves teret hozunk létre, ahová egy nagyobb és egy kisebb színpadot állítunk fel. A programokra reggel tíz és este tíz óra között kerül sor.

Szándékunk, hogy felhívjuk a figyelmet a városi környezet élhetőbbé tételére, a közösségi életterek hangulatára és fontosságára, hogy ébren tartsuk az erzsébetvárosi és általában a budapesti polgárok érdeklődését a kerület magas igényű kulturális hagyományai iránt. A programok összeválogatásánál minden korosztály igényeit figyelembe vettük, hogy teljes családok élvezhessék ezt a napot.

Programok:

 

salamon bea

 

10.00- 11.30

Salamon Bea

és a Méta

Az eMeRTon díjas MÉTA népzenei együttes 1983-ban alakult Pécsett, Salamon Beáta vezetésével. Tagjai a magyar népzene elkötelezettjei, magasan képzett zenészek. Salamon Beáta és kollégái komoly oktatási és kulturális tevékenységet végeznek, részt vettek a nemzeti alaptanterv kidolgozásában, határainkon átívelő gyűjtőmunkájuk ma is tart, zenei rendezőként és producerként számos hazai és külföldi produkció sikeréhez hozzájárulnak.  Nagyszínpad

 

csodaeskosza

 

 

11.30-12.00 Csoda és Kósza élő hangjáték Ízelítő novemberi bemutatónkból, 5-15 éveseknek

Csoda és Kósza egy gödöllői tanyán élnek. Első ránézésre közönséges lovak, Sajó bácsi és Gyöngyi néni lovai. De szokott-e egy normális ló pizzát sütni a miniszternek, vagy épp a Marsra utazni, ha úgy tartja kedve?

Czigány Zoltán meséje a két ló, a csacska Kósza és a megfontoltabb Csoda figurájában azt az örök párost teremti újra, mint amit a mostani szülők számára Lolka és Bolka, a nagyszülőknek pedig Stan és Pan jelenthetett.

Előadásunkkal a nagyobb gyerekeket is várjuk, azokat, akik nehezebben találnak kedvükre való, koruknak, érdeklődésüknek megfelelő színházi előadást. Az élő hangjáték műfaja szokatlan – és azt reméljük, hogy a játékosság, a hangi ötletekre épülő előadás felkelti a gyerekek figyelmét, szívesen játszanak velünk – és talán később nélkülünk is megpróbálkoznak hasonlóval.     

Színház

 

455

 

12.00 - 14.00

és

16.30 - 18.00

Vers csak neked A vers csak neked programban a bérletet vásárló nézőink bónuszként egy külön kis sátorban egy csak nekik szóló verset hallgathatnak végig színészeink előadásában. Szervezés pult

 

birokriszta borito 540 nagy

 

14.30 – 15.00 Bíró Kriszta legújabb könyvét, a Fércművet dedikálja.   A könyvből részleteket olvas fel Szandtner Anna. Szervezés pult

 

 sebo

 


15.00 – 16.00
Hatvanhat –

a Sebő együttes koncertje

Sebő Ferenc 1970-ben alapította meg Halmos Béla közreműködésével a Sebő Együttes-t. Repertoárjukon a régi stílusú kelet-európai parasztzenék mellett énekelt versek -- többek között József Attila, Weöres Sándor és Nagy László költeményei -- szerepelnek. Az együttes tagjai népzenegyűjtéssel is foglalkoznak, és céljukká vált a megismert zenék eredeti formában történő tolmácsolása.

A zenekar tagjai: Sebő Ferenc - ének, tekerőlant, gitár, oud, citera, Barvich Iván - tárogató, bolgár  kaval, moldvai kaval, pánsíp, dvojnice, furulya, csellótambura, brácsatambura, Perger László - prímtambura, bolgár tambura, gitár, vokál

Az előadást Weöres Sándor emlékének, századik születésnapjának szenteljük. 

Nagyszínpad

 Hanem bakelit 010

 

16.00 – 16.30 HANEM tangózenekar koncerje Így néz ki egy női tangózenekar Pesten, a harmadik évezred tízes éveiben: pimasz és érzelmes,  fogékony a politikára és az erotikára egyaránt.

Klasszikus argentin tangóval indítanak, Piazzollát énekelnek magyarul, és egy Karády-dal rapváltozatától sem riadnak vissza. - Hallottátok már őket? - Nem. - HANEM?

A zenekar tagjai: Bíró Kriszta – ének, Murányi Márta - akkordeon, ének, Nádori Lici - zongora, ének, Rick Zsófi - hegedű, ének, Sváb Ági – nagybőgő

Kisszínpad

 

 Jonas konyve Csuja Imre ea

 

16.30 – 17.00 Babits Mihály: Jónás könyve, előadja Csuja Imre Babits Mihály a Jónás könyvében fogalmazza meg a szellem emberének kötelességét a "világ hatalmai" ellenében,  a kiállás feltétlen parancsát az európai kultúra és humánum mellett, az erőszak és a bosszú elvetését.

Az önironikusan megrajzolt Jónás dühödt prófétálásán kívül a világban szükség van a megbocsátó Isten kegyelmére is: ez Babits szellemi végrendelete a világégés előtt álló Európa és Magyarország számára.

Az előadás a tavalyi Örkény Kerten is elhangzott, idén közkívánatra ismételjük meg. 

Előcsarnok

 szaloki agi gingallo

 

17.00 – 18.00  Gingalló családi koncert – Szalóki Ági és zenekara

Népdalfeldolgozások és énekelt versek - József Attila, Tamkó Sirató Károly, Weöres Sándor és az erdélyi származású költőnő, Szabó T. Anna versei - kaptak helyet az egész családnak szóló műsorban. A gyerekeknek, családoknak szóló koncert 60 perces interaktív zenés foglalkozás, zenei képességfejlesztő játékokkal, énekkel, tánccal. Szalóki Ági Gingalló című lemeze 2009-ben jelent meg a Folkeurópa Kiadó gondozásában. 2010-ben elnyerte az év gyereklemeze Fonogram díját.

A zenekar tagjai: Dés András-ütőhangszerek, Lamm Dávid-gitár, Kovács Zoltán-nagybőgő, Szalai Péter-tabla, Rácz Krisztián-gitár

Nagyszínpad

 kek angyal eloadsfoto domolky daniel WEB 056


18.00 – 18.30
Dalok A Kék Angyal Bárból A Kék Angyal avagy egy zsarnok vége című

előadásunk dalait hallhatják Takács Nóra Diána,

Szandtner Anna és Znamenák István előadásában. Az előadás rendezője Gothár Péter, zeneszerzője Kákonyi Árpád.

Kisszínpad

 kocsis zoltan

 

19.00 – 19.30 Egy kis komolyzene A zongoránál ismét az Örkény kert állandó vendége,  

Kocsis Zoltán!

Nagyszínpad

 anemona

 

19.30 – 20.00 Anemona/Canarro koncert Dalok spanyol, orosz, yiddisch, török, arab és magyar nyelveken

  

A zenekar tagjai: Berki Szofi – ének, Szandtner Anna – ének, Pagonyi András, Szakál Tamás

Kisszínpad

 

 

 

20.00 – 20.30  Örkény Swing Az Örkény Színház Swingzenekarának minikoncertje.

A zenekar tagjai: ének: Kerekes Viktória, Bíró Kriszta, Murányi Márta, Mácsai Pál, zongora: Kákonyi Árpád, színházunk zenei vezetője, dob: Tóth Lajos, basszusgitár: Herboly Domonkos, az Örkény Színház gazdasági igazgatója. 

Nagyszínpad

 IMG 3997

 

21.00 – 22.00 Örkény Esztrád

Az Örkény Színház társulatának alkalmi koncertje.

Egy prózai színház kirándulása a zenés műfajokba, a klasszikus zenétől a jazz-en át a rockzenéig. Mindenki olyan számmal lép fel, amit erre az alkalomra választott. 

Nagyszínpad

  

Eközben …

12.00-től Csoda és Kósza játszóház

Csendes pihenő és piknik a füvön

Jelmez- , kellékkiállítás és totó az előcsarnokban

ÖRKÉNY SÁTOR

Egész nap várja az érdeklődőket az Örkény sátor, ahol jegyeket és bérleteket vásárolhatnak a következő évadra; találkozhatnak és beszélgethetnek színészeinkkel.

A műsorváltoztatás jogát a színház fenntartja. 

www.orkenykert.hu