ÖRKÉNY SZÍNHÁZ
Online jegy vásárlás

A FESZ nyílt levele

„[…] a legtöbb, amit egyik ember a másiknak adhat, az a szolidaritás."

Örkény István

 

 

Az Örkény István Színház meggyőződése, hogy a független szféra a magyar színházi kultúra sok évtizede megkerülhetetlen és egyenrangú része. Évek óta tartó hátrányos és bizonytalan helyzetük a szakmának és a közönségnek egyaránt kárára van. Ezért támogatólag közöljük levelüket.

 

 

A Független Előadó-művészeti Szövetség nyílt levele a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz

A Magyar Közlöny 2012. október 8-i, 132. számából értesültünk a 2012. évi költségvetési egyenleg tartását biztosító intézkedéseket tartalmazó kormányhatározatról. Ennek értelmében az Emberi Erőforrások Minisztériumát példátlan mértékű, több mint 17 milliárd forintos zárolásra kötelezik, a Nemzeti Kulturális Alaptól pedig 900 millió forintos egyenlegjavító intézkedést várnak el.  

A fenti kötelezettségek Magyarországon elvonást jelentenek. Az így elvett források egyként sújtják az egészségügyet, a közoktatást, de az arányokat tekintve legsúlyosabban a művészeti szakmákat.
 
A Független Előadó-művészeti Szövetség értesülései szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma mindezidáig nem kötött szerződést a Nemzeti Kulturális Alappal a VI. kategóriában nyilvántartásba vett független színházak tevékenységének támogatásával kapcsolatos pályázatkezelői teendők ellátására.

A fenti elvonások megvalósulása esetén a hazai kulturális szféra bizonyos részei végérvényesen el fognak tűnni.

A független előadó-művészeti csoportok és alkotóik tartalékaik végéhez értek. Nincs tovább. Aki teheti külföldre fog települni, akinek ez nem áll lehetőségében az pályamódosításra kényszerül.  Előadó-művészettel idehaza nem lesz lehetőségük foglalkozni. Éves szinten több mint 150.000 nézőjüket nem szolgálhatják tovább.

Tisztelettel kérjük a Nemzetgazdasági Minisztériumot, hogy a zárolási intézkedéseik végérvényesítésekor a fentiek figyelembevételével mérlegeljék felelősségüket a kortárs nemzeti előadó-művészet megmaradásának érdekében.Tisztelettel:a FESZ elnöksége:
Csató Kata bábművész (ESZME), elnök
Erős Balázs kulturális menedzser (MU színház), alelnök
Goda Gábor koreográfus (Artus), alelnök
Schilling Árpád színházrendező (Krétakör), alelnök

Budapest, 2012. október 12.