ÖRKÉNY SZÍNHÁZ
Online jegy vásárlás

A Sötétben Látó Tündér

Magyar népmesék motívumainak felhasználásával írta:  Bagossy László

Színlap

-mesebeszéd-

 

Magyar népmesék motívumainak felhasználásával írta:
BAGOSSY LÁSZLÓ

 

A Sötétben Látó Tündér szerepében:
POGÁNY JUDIT

 

Közreműködik:
Köleséri Sándor, Péter Ida Emília/Proszenyák Zita Anna, Markó Berzsián/Pavletits Zalán, Gantner István
Ügyelő: Berta Tamás Gergely

Látvány: BAGOSSY LEVENTE
Jelmeztervező: FÖLDI ANDREA
Zenei munkatárs: VAJDAI VILMOS

Hangosító: HEKKER GÁBOR
Ügyelő: BERTA TAMÁS GERGELY
A rendező munkatársa, súgó: KANIZSAY ZITA


Rendező: BAGOSSY LÁSZLÓ

 

„Most elmondom, hogyan születnek a tündérek. A tündérek úgy születnek, hogy minden hetvenhetedik esztendőben, tavaszi reggelen, mikor az erdők alján illatozik a medvehagyma, a szerelmes tündérfiúk meg a szerelmes tündérlányok kirepülnek a tisztásokra, átkarolják egymást és csókolózni kezdenek szépen. Na, erre aztán minden hetvenhetedik esztendőben gyönyörű szappanbuborékok szoktak hullani az égből - ezekben a szappanbuborékokban érkeznek a világra a tündérgyerekek. Hogy ki a csuda eregeti őket, a Jóisten vagy valaki más, azt senki se tudja. Én is már csak arra emlékszem, hogy javában szállingózok lefelé az égből, és a többi testvéreimmel együtt próbálok megkapaszkodni szépséges tündéranyám hajában vagy szépséges tündérapám fülében. Mert amelyik tündérgyerek megkapaszkodni nem tud, az bizony a földre hullik, éhes rókák fellefetyelik, csípős hangyák össze-vissza másszák, butácska őzikék halálra tapossák és vége az életének.”

A Sötétben Látó Tündér nemcsak születéséről mesél, hanem elárulja azt is, hogyan tanult meg látni a sötétben. Mesél Tökmag királyfiról, aki képes volt elmenni a Fekete-tenger hetvenhetedik szigetének legsötétebb szegletébe egyetlen üveg lekvárért. Csakhogy ez a lekvár nem közönséges lekvár volt: az üvegben lakott valaki…

 

Bemutató: 2005. november 19.


 
Az előadást egy részben játsszuk, hossza kb. 45 perc.


 

Az előadást 5 éves kortól ajánljuk!

 

 

Háttér

 

 

Az előadás szövege megjelent könyv formájában is.

 

"Amikor a legnagyobb unokám három és fél évesen az Örkény Színházban megnézte A Sötétben Látó tündér című előadásunkat, lázrózsákkal az arcán jött ki a nézőtérről, megölelt, és csak ennyit mondott: nagyon szépet meséltél, nagymama. Boldog vagyok, hogy első mesélője lehettem ennek a csodálatos szövegnek, és örülök, hogy most mesekönyv formájában is eljuthat minden anyukához, apukához, nagymamához és nagypapához, akiknek szívből kívánom, hogy segítségével találják meg az otthoni, meghitt mesemondás varázslatos hangulatát." - vallja a fülszövegben Pogány Judit.

 

Plakát

 

 

Plakát: Bagossy Levente

 

 

 

 

Mikor játsszuk?