ÖRKÉNY SZÍNHÁZ
Online jegy vásárlás

A groteszk örök

 

Kultugraphy.hu

Ismét Tóték az Örkény Színházban

Karlócai Regina írása - 2013. március 8.

 

Megunhatatlan. Örökzöld. Elmepallérozó. Szemnyitogató. A jelzőfüzér hosszan folytatható lenne, hiszen az örkényi humor olyan üdítő frissességgel hat a ma emberére, mintha el se telt volna az valamivel több mint negyvenöt év.

Aki kedveli a klasszikus színházi megoldásokat, semmiképp ne hagyja ki az Örkény Színház legújabb darabját, ám a kortárs művészet kedvelői se maradjanak otthon. Hogy ez hogyan fér össze? Talán megértjük, ha szembesülünk vele: a darabot rendezőként nem más, mint Mácsai Pál jegyzi, s ez szavatolja a nem mindennapi színvonalat. Az Azt meséld el, Pista! alkotója és egyetlen szereplője olyan értő érzékenységgel nyúlt a klasszikushoz, mintha valóban azonosult volna a szerzővel. A rendezés egyszerre múltidéző és újító, hagyományos és modern. Nem akar többet, mint ami a kisregényben fellelhető, s jól teszi, hiszen már az sem kevés. Egyúttal azonban úgy kínálja elénk a történetet, hogy nem hagy kétséget annak aktualitása felől.

Ritka az olyan előadás, ahol az összes színész kiválóan alakít, itt végre tetten érhetjük ezt is. Mind az öt szereplő ötletesen és következetesen formálja meg karakterét, s miközben játékuk nem nélkülözi a groteszk elemeket, mentes marad a ripacskodástól, az olcsó megoldásoktól. Kiemelném Ficza István alakítását, aki – bár a történet Gyulájaként csupán írásban, szóban van jelen a kisregényben – újra meg újra föltűnik a színpadon, s hófehér öltözékében, gyakran narrátori funkcióban, lehengerlő játékával valóban indukálja az eseményeket.

Korabeli nótákkal és élő zenészekkel várja közönségét az Örkény Színház  a március 9-ei bemutatóra, sírós-nevetős, szórakoztatva gondolkodós estét ígér, akárcsak az örkényi groteszk maga.