ÖRKÉNY SZÍNHÁZ
Online jegy vásárlás

HEINRICH VON KLEIST: HERMANN CSATÁJA

Bemutató: 2020. május 23.

Színlap

fordította: Márton László

Játsszák: Borsi-Balogh Máté, Csákányi Eszter, Dóra Béla, Epres Attila, Hámori Gabriella, Jéger Zsombor, Máthé Zsolt, Patkós Márton, Polgár Csaba, Vajda Milán

díszlet, jelmez: Giliga Ilka
dramaturg: Kukk Zsófi
zene: Matisz Flóra Lili
súgó: Kanizsay Zita
ügyelő: Sós Eszter
a rendező munkatársa: Érdi Ariadne
rendező: TARNÓCZI JAKAB


bemutató: 2020. május 23.

Kleist ritkán játszott és ellentmondásos darabjában a több mint kétezer évvel ezelőtti teutoborgi csata története elevenedik meg. Quintilius Varus római hadvezér Germániába érkezik, hogy a Lázadó törzsek felkeléseit Leverje. Hermann, a cheruszkok vezére látszólag szövetségre Lép vele, de a valódi célja az, hogy kiűzze a római erőket és megtartsa hatalmát. Katonai ereje nem elég hozzá, ellenben kiváló intrikus: környezetét és szövetségeseit kénye-kedve szerint manipulálja, még saját feleségét is hajlandó felhasználni céljai elérése érdekében. Végül elárulja, csapdába csalja és leigázza a római légiókat.
A győztes germán vezér alakja később a náci propaganda kultfigurája, a darab a nacionalizmus tézisdrámája Lett. Azonban Kleist zsenije és groteszk humora éppen az ideológiától függő történelmi emlékezet működését mutatja meg, az emberek meggyőzésének módszereit, valóság és konstruált valóság közötti határ elmosódását.

Mikor játsszuk?