ÖRKÉNY SZÍNHÁZ
Online jegy vásárlás

HEINRICH VON KLEIST: HERMANN CSATÁJA

Színlap

fordította: Márton László

Játsszák: Borsi-Balogh Máté, Csákányi Eszter, Dóra Béla, Epres Attila, Hámori Gabriella, Jéger Zsombor, Máthé Zsolt, Patkós Márton, Polgár Csaba, Vajda Milán

díszlet, jelmez: Giliga Ilka
dramaturg: Kukk Zsófi
zene: Matisz Flóra Lili
súgó: Kanizsay Zita
ügyelő: Sós Eszter
a rendező munkatársa: Érdi Ariadne
rendező: TARNÓCZI JAKAB


bemutató: 2020. május 23.

Kleist ritkán játszott és ellentmondásos darabjában a több mint kétezer évvel ezelőtti teutoborgi csata története elevenedik meg. Quintilius Varus római hadvezér Germániába érkezik, hogy a Lázadó törzsek felkeléseit Leverje. Hermann, a cheruszkok vezére látszólag szövetségre Lép vele, de a valódi célja az, hogy kiűzze a római erőket és megtartsa hatalmát. Katonai ereje nem elég hozzá, ellenben kiváló intrikus: környezetét és szövetségeseit kénye-kedve szerint manipulálja, még saját feleségét is hajlandó felhasználni céljai elérése érdekében. Végül elárulja, csapdába csalja és leigázza a római légiókat.
A győztes germán vezér alakja később a náci propaganda kultfigurája, a darab a nacionalizmus tézisdrámája Lett. Azonban Kleist zsenije és groteszk humora éppen az ideológiától függő történelmi emlékezet működését mutatja meg, az emberek meggyőzésének módszereit, valóság és konstruált valóság közötti határ elmosódását.