ÖRKÉNY SZÍNHÁZ
Online jegy vásárlás

Néró - 1942

 

 

 

 

Felkai Ferenc: Néró

Bemutató: 1942. január 23.

Rendező: Pünkösti Andor

Főszereplő: Greguss Zoltán

 

Néró tulajdonképpen Hitler

A Madách Színház Felkai Ferenc Néró (1942. január 23.) című drámájának bemutatásával a IV. Henrikkel megkezdett utat folytatta. A fasizmus nyomása Európa-szerte erősödött. Ebben a légkörben Felkai határozott politikai céllal írta művét: szeme előtt a Hitler–Néró párhuzam lebegett. Bátor volt a témaválasztás, s még bátrabb lett az író szándékát félreérthetetlenné tevő előadás.

A mű egyébként irodalmilag nem túlságosan jelentős, de Hitler rémuralmának, a zsarnok diktátornak kigúnyolása feledtette a fogyatékosságokat. Az aktuális politikai mondanivalót ekkor csak történelmi keretbe ágyazva lehetett elmondani. A bemutatót megelőző napokban már azt beszélték városszerte, hogy Néró Hitlerrel azonos. A premier közönsége az első perctől kezdve megértette a történelmi parabolát.

A darabot mégsem tiltották be. Úgy tetszik, nem akarták észrevenni a római korban élt Néró őrülten vérengző uralma és a hitleri zsarnokság között lévő párhuzamot. A szélsőjobboldali sajtó úgy tett, mintha nem vette volna észre ezt az utalást; az Új Magyarság kritikusa megelégedett pusztán azzal, hogy kifogásolta a darab történelmileg nem hiteles jeleneteit.

A századik előadást követően Pünkösti Andort beidézték a főkapitányságra. A színházak felügyeletével megbízott rendőr éles hangon arra figyelmeztette a rendezőt, hogy a közönség már nyíltan arról beszél, hogy Néró tulajdonképpen Hitler. Felszólította Pünköstit, hogy vegye le a műsorról a művet. Pünkösti válaszát – évtizedekkel később – így idézte fel Felkai Ferenc: „Kapitány úr, aki azt állítja, hogy Néró egyenlő Hitlerrel, azt máris csukassák le. Felkai egy skizofréniás, perverz szadistáról írt drámát és nem egy ma élő politikusról. Aki összehasonlítja, magára vessen.”

 

 

 

Az olvasópróbán: Szakáts Zoltán, Sennyei Vera, Greguss Zoltán, Tapolczai Gyula,Pünkösti Andor

Wellesz Ella felvétele