ÖRKÉNY SZÍNHÁZ
Online jegy vásárlás

Móricz Zsigmond: A kismadár - 1941.

 

 

 

 

Móricz Zsigmond: A kismadár

Bemutató: 1940. november 29.

rendező: Pünkösti Andor

 

A Madách Színház irodalmi célt tűzött maga elé, igyekezett megszüntetni a színház és irodalom közt tátongó szakadékot. A színház műsorán klasszikus darabok, kortárs világirodalmi művek és kortárs magyar drámák szerepeltek. A színház vezetőinek a műsorpolitikában, a darabok kiválasztásában szem előtt kellett tartaniuk, hogy a kevesebb nézőt befogadó kamaraszínházban az intim játék, a lélektani hatások, a közvetlenebb kapcsolat jobban érvényesül. A nagyon kis színpad a rendezőt minden esetben komoly próba elé állította.

A Madách Színház 1940. szeptember 29-én nyitotta meg kapuit Móricz Zsigmond Kismadár című színművével, melyet Pünkösti Andor rendezett. Az új színházat nagy örömmel fogadta a sajtó, a darab értékeiről azonban fenntartásokkal nyilatkoztak. A két nagy név, Madách és Móricz összecsengetése a színház szándékát és ígéretét – az irodalmi programot sugallta. „Vagyis körülbelül azt – írta Kárpáti Aurél –, amivel mostanában mind ritkábban találkozunk színpadjainkon. A mai nehéz időkben duplán méltányoljuk a szép és merész vállalkozást s őszintén kívánunk sikeres folytatást a bíztató kezdethez.” A szociális mondanivaló, a jó dialógusokra épülő dráma, a remek szerepeket ígérő mű mégsem hozta meg a várt sikert.

A következő darabbal még el sem készült a színház, amikor Móricz művét le kellett venni a műsorról.

Ekkor „befogadták” a Nemzeti Színház népszerű és sikeres újdonságát, Bókay János Négy asszonyt szeretek című komédiáját, amelyet a Madách Színházban 1940. december 25-től 1941. április 21-ig játszottak. Az évad utolsó bemutatója – Lázár Máriával a főszerepben – Curt von Lessen Bécsi gyémántok (1941. április 24.) című vígjátéka volt.

 


A képet az Országos Színházi Intézet és a Bajor Gizi Színészmúzeum bocsátotta rendelkezésünkre. Szöveg: Gajdó Tamás.