ÖRKÉNY SZÍNHÁZ
Online jegy vásárlás

Átépítjük nézőterünket - képek a felújításról




K1


A felújítási munka 2017.04.01-től 2017.08.20-ig tart.

építésztervező: Vincze Krisztián, belsőépítész: Fülöp Krisztina

A tervek mintegy két év közös gondolkodás után készültek el.


A nézőtér felújításának oka kettős: egyrészt az Örkény Színház székeinek közismert kényelmetlensége (párosulva a recsegéssel és nyikorgással), illetve azok az építészeti anomáliák, amelyek az Örkény Színház, az egykori Madách Kamara, azaz az eredeti Madách Színház hetvenes évek végi átépítésekor keletkeztek.


K2

Annak, hogy a székek komfortját javítsuk, egyik legfontosabb feltétele, hogy a széksorok közötti távolság megnőhessen, hiszen a szűkös helyen a néző térde nem fér el. Igen ám, de a székek alatt betonba öntött légbefúvók pozíciója lehetetlenné teszi a széksorok áthelyezését, még akkor is, ha esetleg székeket vesztenénk – amit pedig nem akarunk. Ha csak tíz centimétert szélesedünk széksoronként, tizenhat széksor esetén jó másfél métert nyúlik meg a nézőtér hátrafelé, így aztán nem csak a talajt, hanem a falakat is át kell építeni. Ez a két folyamat az átépítés lényege, és nem érdektelen, hogy a tervezés munkálatai alatt visszajutottunk az épület eredeti alaprajzához, amelyet Gerlóczy Gedeon tervezett az 1930-as évek végén, és amelynek helyreállítása lehetővé teszi azt is, hogy nézőterünk lejtésszöge javuljon, és így a színpad és a nézőtér viszonya egészségesebbé váljon.



K3

Ez az építkezés tehát kétirányú: helyreállítás és modernizálás egyben. Helyreállítjuk az épület eredeti alaprajzát, modernizáljuk belsejét. Új világítási karzatot építünk, hiszen színházunknak ilyen eddig nem volt, hangterelő felületekkel javítunk az akusztikán, esztétikai téren pedig megválunk azoktól az elemektől, amelyek felstilizálni igyekeztek egy tiszta, puritán, szinte minden ízében Bauhaus-ihletettségű épületet. Belsőépítészeti terveink lényege, hogy nézőinket a színházi élmény befogadásához segítse: hogy hangolja útjukat a bejárattól az előcsarnokon keresztül a lépcsőkön át a színházteremig. Ezt az egyszerű falfelületek színezésével oldjuk meg, a fehér előcsarnokból finoman sötétülő lépcsőházban haladunk majd a nézőtér feketéi, szürkéi és ezüstös tónusai felé.

A színház még az építkezés megkezdése előtt „épített” egy másik játszóhelyet: a Városmajori Szabadtéri Színpad tágas és fedett nézőtere alá egy mintegy háromszáz személyt befogadni képes sátrat építettünk. A Major színpadára gyűrűs forgószínpadot készíttettünk, így utánozva az Örkény színpadát. Csaknem teljes repertoárunkat átvisszük, és ugyanazzal a játékkedvvel várjuk nézőinket a táborozáskor, mint a Madách téren.



K4


A beruházást Budapest Főváros Önkormányzata finanszírozza, mintegy nettó 222,5 millió forint értékben. A színház saját forrásaiból hozta létre a városmajori játszóhelyet.



Közlekedő B


Közlekedő J




A felújítás képekben - hol tartunk most?

április 3.

1aprilis3     2aplis3


3aplrilis3      4aplis3



április 6.


1aprilis6     2aprilis6


3aprilis6     4aprilis6


5aprilis6


6aprilis6     7aprilis6




április 19.


1aprilis20


2aprilis20      3aprilis20


4aprilis20



április 21.

apr21      apr212

apr214



április 28.

apr28     apr28 3

apr28 4     apr28 5

apr28 2

apr28 6      apr287



május 12.

maj12

maj12 2

maj12 3

maj12 5

maj12 6

maj12 7

maj12 8




május 19.

maj19

maj19 2      maj19 3

maj19 4

maj19 5



június 2.

jun2

jun2 2

jun2 3

jun2 4



Június 16.

jun16 2

jun16

jun16 4

jun16 3


augusztus 17.

augusztus 17 2      augusztus 17

augusztus 17 3      auguzstus 17 5



augusztus 24.
Horváth Judit fotói

augusztus 24 1


augusztus 24 4

augusztus 24 5

augusztus 24 6

augusztus 24 7


szeptember 26.
NÉZŐTÉRÁTADÁS
Horváth Judit képei


iv.henrik proba horvathjudit net 09250007


iv.henrik proba horvathjudit net 09250009


iv.henrik proba horvathjudit net 09250010


iv.henrik proba horvathjudit net 09250011


iv.henrik proba horvathjudit net 09250013


900x600